top of page
  • Foto van schrijverLars Westhoff

Strenger optreden Kansspelautoriteit tegen illegale exploitatie kansspelautomaten

De Kansspelautoriteit gaat strenger handhaven op illegaal geëxploiteerde kansspelautomaten.[1] De Kansspelautoriteit stelt dat zij regelmatig meldingen ontvangt over exploitanten die de voorschriften van hun exploitatievergunning voor speelautomaten niet naleven. Deze aankondiging staat niet op zichzelf en volgt op een reeks eerdere aankondigingen dat de Kansspelautoriteit meer aandacht gaat besteden aan de manier waarop kansspelautomaten worden geëxploiteerd.


Op onze website treft u meer informatie aan over de vergunningen die u nodig heeft voor de exploitatie van kansspelautomaten. Hieronder treft u in het kort aan welke vergunningen u nodig heeft.


Exploitatie van kansspelautomaten

Voor het exploiteren van kansspelautomaten in horecagelegenheden heeft u in de eerste plaats een zogenaamde exploitatievergunning nodig. Dit is de zogenaamde 30h-vergunning (Wet op de kansspelen). Deze vergunning geeft de eigenaar van de kansspelautomaten het recht om de kansspelautomaten te exploiteren of in exploitatie te geven aan een derde. Als u een onderneming drijft die kansspelautomaten exploiteert in de horeca, dient u zelf over een exploitatievergunning te beschikken of de kansspelautomaten in te huren van een derde die beschikt over de exploitatievergunning.


Aanwezigheidsvergunning

Daarnaast dient de horecaexploitant een zogenaamde aanwezigheidsvergunning te hebben die wordt verleend door de burgemeester van de gemeente waarin de horecagelegenheid zich bevindt. Deze vergunning is met name bedoeld voor de beoordeling van de integriteit van de aanvrager, bedrijfsleiders en beheerders van de horeca locatie.


Looptijd

Zowel de exploitatievergunning als de aanwezigheidsvergunning kennen een beperkte looptijd. Met name aanwezigheidsvergunningen kennen een korte looptijd en daarvoor is het dus van belang dat u tijdig een nieuwe vergunning aanvraagt. U dient onder geen enkele omstandigheid uw exploitatie voort te zetten wanneer één van uw vergunningen niet langer geldig is. Het exploiteren zonder vergunning is een overtreding die u sterk wordt aangerekend door de Kansspelautoriteit.


Speelautomatenhalvergunning

Voor speelautomatenhallen geld daarnaast nog de verplichting om te beschikken over een speelautomatenhal-vergunning die wordt verleend door de burgemeester van de gemeente waarin de speelautomaathal zich vestigt.


Exploitatievergunning

De exploitatievergunning wordt afgegeven door de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit. Deze vergunning kent tal van voorschriften waaraan u zich dient te houden. Onder deze voorschriften zijn ook verplichtingen ten aanzien van wijzigingen in uw onderneming die u moet doorgeven bij de Kansspelautoriteit. Het niet voldoen aan één van deze voorschriften geldt als een overtreding van de vergunningsvoorschriften hetgeen u sterk wordt aangerekend door de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit.


Overtredingen

Overtredingen van de Wet op de kansspelen waaronder dus ook het overtreden van vergunningsvoorschriften, gelden als zogenaamde antecedenten waarmee rekening moet worden gehouden bij een aanvraag van een nieuwe exploitatievergunning. Het kan dus zijn dat deze overtredingen tot gevolg hebben dat u geen nieuwe vergunning krijgt. Ook kan het voorkomen dat de overtredingen aanleiding zijn voor de Kansspelautoriteit om uw exploitatievergunning in te trekken waardoor het exploiteren van kansspelautomaten door u niet langer mogelijk is.


Advies

Ogenschijnlijk kleine overtredingen kunnen dus al het voortbestaan van uw onderneming bedreigen. Het is daarom van groot belang dat u zich laat adviseren door een gespecialiseerde advocaat bij de keuzes die u maakt.


Met onze adviezen hebben wij al vele ondernemers weten te behoeden voor onherstelbare schade en mogelijk verlies van vergunningen bij in hun ogen mogelijk kleine overtredingen. Gelet op de recente communicatie van de Kansspelautoriteit is onze verwachting dat er een voortdurende aandacht zal zijn van de Kansspelautoriteit op dit onderwerp.


Wij staan 24/7 klaar om u te ondersteunen bij het maken van deze moeilijke ondernemingsbeslissingen. Neem vooral contact op met ons kantoor.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page